Bättre villkor för barn och personal i Eslövs förskolor
Sammanfattning
Eslöv kommun ska kunna erbjuda en trygg, säker och kvalitetsmässig förskoleverksamhet för barnen, med bra arbetsvillkor för personalen. Detta görs genom en stabil och fullgod personalstyrka, i enlighet med det nationella genomsnittet för antalet barn per pedagog samt i enlighet med Skolverkets rekommendationer om hur stora barngrupper ska vara. Endast på detta sätt kan Eslövs kommun skapa goda förutsättningar för pedagogerna att utföra sitt pedagogiska uppdrag i enlighet med den nationella läroplanen och ge möjlighet till en trygg och säker plats för barnen att vara på under dagtid. För att förskoleenheterna ska klara av att leva upp till kraven krävs – förutom en ökad budget – ett antal reformer gällande hur Eslövs kommun fördelar pengar till samt stöttar förskoleenheterna ekonomiskt. Därtill krävs ett fungerande och stabilt vikariesystem. Målet med dessa förändringar är att Eslövs kommun ska få ett av det modernaste och bästa förskolesystemet i landet.
Här följer ett medborgarförslag i fyra delar. Förslaget presenterar en strategi som skulle ge de kommunala förskolorna bättre förutsättningar att bedriva sin pedagogiska verksamhet och Eslövs kommun bättre möjligheter att bedriva högklassig förskoleverksamhet.
1. Kommunala styrdokument för minsta antal närvarande personal på en kommunal förskola
2. Kompensera förskolor med hög beläggning
3. Skapa ett modernt och fungerande vikariesystem inom förskoleverksamheten
4. Kompensatoriskt ersättningssystem vid vikarietillsättning på förskola
De fyra förslagen tar sin utgångspunkt i att föräldrar till barn i Eslöv kommuns förskolor blivit varse hur den nuvarande resursfördelningen på förskolorna leder till orimligt låga bemanningssituationer, vilket i sin tur gör det omöjligt att bedriva en långsiktigt hållbar pedagogisk verksamhet.
Förslagen och en kort motivering till dessa presenteras under rubriken Beskrivning. För den som vill sätta sig närmare in i det ärende som givit upphov till detta medborgarförslag finns ett antal bilagor.
Beskrivning
1. Kommunala styrdokument för minsta antal närvarande personal på en kommunal förskola
Eslövs kommun bör ta fram ett styrdokument som anger vilket minsta accepterat antal närvarande personal på en kommunal förskola ska vara. Detta så att varje förskola, oavsett tidpunkt under dagen, kan leva upp till det nationella genomsnittet gällande antal barn per vuxen, samt under hela dagen leva upp till möjligheten att utforma grupper i enlighet med Skolverkets rekommendation för storlek på barngrupper. En personal ska aldrig behöva vara ensam med en barngrupp under mer än korta stunder och i så fall endast med en handfull barn.
Förskoleverksamheten ska kunna erbjuda en trygg och säker förskoleverksamhet för barnen, med bra arbetsvillkor för personalen. Syftet med förslaget är att garantera säkerheten för barnen på kommunens förskolor genom fullgod personalstyrka, skapa förutsättningar för pedagogerna att utföra sitt pedagogiska uppdrag i enlighet med den nationella läroplanen samt att skapa en hållbar arbetsmiljö för de anställda, trygghet för barnen och kontinuitet i verksamheten, med kvalitetsmässig verksamhet som resultat. I de fall där man med hjälp av barnpengen på en förskoleenhet inte når upp till den satta miniminivån av personal på en förskola/ förskoleenhet ska Eslövs kommun skjuta till pengar till förskolan i detta syfte. Det ska åligga kommunen att se till att förskolorna/ förskoleenheterna får rätt förutsättningar att bedriva kommunal verksamhet.
Minimikrav:
Grupper med
färre än 10 barn: 2 heltidstjänster
mer än 10 barn: 2,5 heltidstjänster
mer än 14 barn: 3 heltidstjänster
mer än 19 barn: 4 heltidstjänster
2. Kompensera förskolor med hög beläggning
Eslövs kommun bör utforma ett ersättningssystem som innebär att man kompenserar de förskolor i kommunen som har hög beläggning, dvs. där många barn går långa dagar och där barnpengen inte räcker till för att tillsätta fullgod personalstyrka och ha fullgod personaltäthet under hela dagen. Syftet är att kunna garantera säkerheten för barnen på kommunens förskolor genom fullgod personalstyrka, skapa förutsättningar för pedagogerna att utföra sitt pedagogiska uppdrag samt att skapa en hållbar arbetsmiljö för de anställda, med trygghet för barnen, kontinuitet i verksamheten och kvalitetsmässig verksamhet som resultat. Det ska åligga kommunen att se till att förskolorna/förskoleenheterna får rätt förutsättningar att bedriva kommunal verksamhet.
3. Skapa ett modernt och fungerande vikariesystem inom förskoleverksamheten
Eslövs kommun ska bli en ledande kommun för vikarietillsättning i förskola genom att avsätta pengar för att anställa ett antal utbildade pedagoger som har som enda syfte att på heltid arbeta som vikarier åt kommunen. Syftet är att garantera möjligheten att tillsätta vikarier vid behov och på så sätt garantera säkerheten för barnen på kommunens förskolor genom fullgod personalstyrka, skapa förutsättningar för pedagogerna att utföra sitt pedagogiska uppdrag samt att skapa en hållbar arbetsmiljö för de anställda, med trygghet för barnen, kontinuitet i verksamheten och kvalitetsmässig verksamhet som resultat.
4.Kompensatoriskt ersättningssystem vid vikarietillsättning på förskola
Eslövs kommun bör utforma ett kompensatoriskt ersättningssystem där där det åligger kommunen att skjuta till pengar utöver barnpengen till förskoleenheter för ökade utgifter som följer på sjukskrivning i kombination med tillsättning av vikarie eller vid behov av extra personal i extrema situationer. Det ska åligga kommunen att se till att förskolorna/förskoleenheterna får rätt förutsättningar att bedriva kommunal verksamhet.
Kort motivering till medborgarförslagen
Punkterna 1-2
På förekommen anledning vet vi att olika förskolor i kommunen har olika förutsättningar att leva upp till Skolverkets riktlinjer och till det nationella genomsnittet på antal personal per barn. Påverkar gör hur många barn man har i åldersspannen 1-3 år respektive 4-5 år samt hur hög beläggning en förskola har, dvs. hur långa dagar barnen går på förskolan. Med dagens ersättningssystem får kommunerna och därmed förskoleenheterna mer pengar för barn 1-3 år och mindre pengar för barn 4-5 år. Som förskoleenhet får man också samma mängd pengar för ett barn oavsett hur kort eller lång dag den går på förskolan. Exempel: En förskola med många unga barn (1-3 år) som går korta dagar har bättre förutsättningar att skapa fullgod personaltäthet än en förskola med en överrepresentation av äldre barn (4-5 år) som går långa dagar.
Fullbelagda förskolor ska inte straffas ekonomiskt för att de har många barn som är i åldersspannet 4-5 år och för att de har full beläggning. Vill Eslövs kommun attrahera invånare med heltidsyrken med arbetsplatser i annan ort och visa att deras barn kan få fullgod barnomsorg under hela dagen eller ska de invånarna istället lockas till andra kommuner med bättre barnomsorg? En verksamhets goda kvalitet är beroende av goda förutsättningar för ett gott arbete. Eslövs kommun ska leva upp till rikssnittet gällande antal barn per personal och till Skolverkets riktlinjer för barngruppernas storlek.
Punkt 3
Kommunen har problem med att hitta och att tillsätta vikarier och många av de vikarier som finns att tillgå saknar rätt kompetens. Genom att avsätta pengar för att betala ett antal heltidsanställda, utbildade pedagoger som endast arbetar för att vikariera på kommunens förskoleenheter, kan man garantera att det finns vikarierande personal och att denna har den kompetens som efterfrågas. Genom att ambulera i kommunen lär de känna den övriga personalen och förskolornas arbetssätt. Därmed blir vikarierna en god tillgång vid det tillfälle då de vikarierar på en förskola. Systemet gör det också möjligt att skapa en hållbar och trygg situation för den vikarierande personalen, eftersom de garanteras en heltidslön och arbetar heltid. Sist, men inte minst, skulle Eslövs kommun framstå som en modern och nytänkande kommun genom att arbeta på detta proaktiva sätt.
Punkt 4
Förskoleenheterna har en pressad budget för att klara personalkostnaderna. Vid sjukdom ska personal ersättas med vikarie. Förskoleenheten måste då både ta vissa kostnader för den som är sjukskriven och utlägg för vikarie. Den totala kostnaden blir högre. På förekommen anledning i kommunen (se bilaga) vet vi att långvariga sjukskrivningar blir förödande för en förskolas budget. Konsekvensen blir ett negativt resultat i budgeten, med långa efterverkningar i form av orimliga sparkrav och med minskad personaltäthet som konsekvens.
Nedan följer två länkar:
1: Länk till artikel i Förskolan.se som också presenterar statistik och Skolverkets rekommendationer för barngruppers storlek (Att jämföra med exemplet avdelningen Humlan på Bokebo förskola i Eslövs kommun i nedanstående samling bilagor.)
2: Länk till dokumentsamling innehållande bilagor till tidigare kommunikation i ärendet avseende ett konkret fall i Eslövs kommun samt statistiskt underlag. Dokumentsamlingen innehåller följande bilagor:
Underlag 1: Öppet brev till förskolechef och dennes överordnade, ställt 2019-08-26
Underlag 2: Öppet brev till Kerstin Melén-Gyllensten och David Westlund, ställt 2019-09-05. Ärendet har diarieförts hos kommunen, DNR BoF.2019.2421-6/632.
Underlag 3: Sammanfattning av möte med Kerstin-Melén-Gyllensten och David Westlund 2019-09-05. Sammanfattning gjord av de två föräldrar som representerade de 74 namnen på mötet med Kerstin Melén-Gyllensten och David Westlund. Sammanfattningen har också skickats till förskolan Bokebos föräldrar.
Underlag 4: Skriftliga krav ställda till Kerstin Melén-Gyllensten och David Westlund 2019-09-08, som ett resultat av det hållna mötet 2019-09-05. Ärendet har diarieförts hos kommunen, DNR BoF.2019.2421-8/632.
Underlag 5: Svar Bokebo från Kerstin Melén-Gyllensten och David Westlund på de skriftligt ställda kraven i underlag 4.
Underlag 6: Barn och personal i förskola
Underlag 7: Förskola_Personal_Riksnivå_2A
Underlag 8: Förskola_Personal_Riksnivå_2C
Länk
Direktlänk till e-förslaget
Skriv under e-förslag
Detta eFörslag går inte att skriva under längre eftersom slutdatumet har passerat.Kommentarer
