E-förslaget kunde inte lämnas in för vidare hantering
E-förslaget kunde inte lämnas in för vidare hantering eftersom antalet underskrifter inte uppnått minimiantalet när slutdatumet passerade.Åtgärder mot nedskräpning av fimpar
Sammanfattning
Det ligger fimpar överallt i Eslöv, värst är det runt centrumet. Det slängs ca 1 miljard fimpar per år i Sverige. Fimpar innehåller plast som blir till mikroplast om det hamnar i naturen. Det borde sättas upp fler askkoppar och fimpzoner med fri Wifi i Eslövs centrum.
Beskrivning
Sedan det utökade rökförbudet slängs alltmer fimpar på marken. Fimpen är skräpets värsting! Enligt ”Håll Sverige rent” slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. I cigarettfiltret fastnar även tobakens farliga ämnen, som kadmium. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar.
Även i Eslöv hittar man fimpar överallt på marken och i naturen. Värst är det inne i stan, runt torget och utanför affärerna och restaurangerna. Samtidigt lyser askoppar med sin frånvaro. Eslövs kommun borde därför sätta upp betydligt fler askkoppar och papperskorgar i Eslöv, speciellt utanför näringsställena och vid torget. I olika städer i Skåne har man genomfört nudgingprojekt för att minska nedskräpning av fimpar. I Lund har man till exempel satt upp ”Fimpomater” och i Malmö har man skapat fimpzoner med fri WiFi. Dessa åtgärder har visat sig ge bra resultat.
Enligt en beteendeanalys i Göteborg så är synlighet och tillgänglighet två viktiga faktorer för att minska nedskräpningen. Utifrån det, och de olika projekten med roliga och färgglada askkoppar, kan man dra slutsatsen att fler askkoppar i klara färger och fimpzoner med fri WiFi vore bra åtgärder även för Eslöv!