Mer kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), mer stöd och bättre anpassningar i Eslövs kommuns skolor!
Sammanfattning
Kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och dess konsekvenser behöver öka i Eslövs kommuns skolor!
Medvetenheten och kunskapen om hur dessa funktionsnedsättningen påverkar barnen och ungdomarnas skolgång behöver öka, likaså behöver det stöd och de anpassningar som erbjuds i skolan bättre motsvara det individuella barnets behov.
Medborgarförslaget innehåller fem konkreta förslag som beskriver vad Eslövs kommun kan göra för att förbättra för barn och ungdomar med NPF, när det gäller deras skolgång och i förlängningen också deras livssituation. Inte ett enda barn till ska behöva bli utmattad och/eller deprimerad på grund av att skolan inte är tillräckligt anpassad!
Beskrivning
Jag föreslår att Eslövs kommun inledningsvis öppet bjuder in alla föräldrar som har barn med NPF-diagnos/er, till flera utvecklande möten eller workshops och ta del av deras erfarenheter och kunskaper. Detta för att öka förskolornas, skolornas och fritidshemmens kompetens och visa att man lyssnar på familjerna och vill hjälpa dessa elever att få en bra skolgång och ett gott liv. Det ska sedan ligga som grund för ett långsiktigt arbete för en nollvision av utbrända/utmattade barn och ungdomar med NPF. Att behöva kämpa så för sitt barns rätt till god hälsa och god utbildning riskerar också att bränna ut föräldrar. Båda effekterna är oerhört tragiska och kostsamma, främst för de individer som drabbas men också för samhället!
En kontinuerlig satsning på barn och unga med NPF ger vinster för alla runtomkring; klasskamrater, lärare och familjer!
Vidare föreslår jag att en föräldragrupp startas som kan fungera som en remissinstans för politiker, tjänstemän, skola och elevhälsa, socialtjänst, folkhälsoteam tillsammans med specialpedagogiska skolmyndigheten, centralt skolstöd, NP-team, habilitering och barn- och ungdomspsykiatri och övriga instanser som kan behövas. Att kommunen bjuder in till och startar detta, kanske tillsätter en ansvarig projektledare, skulle ge väldigt mycket good will och underlätta enormt för dessa föräldrar som kämpar sig utmattade. Kanske ett folkhälsoteam eller NPF-team kan bistå? Tänk vad bra det vore om Eslövs kommun kunde vara en ledstjärna för övriga kommuner i länet och hela Sverige!
Inte ett enda barn till ska knäckas i skolan! Inte en enda familj till ska behöva flytta på grund av att skolan inte klarar av att göra rätt anpassningar i tid!
Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag därför att Eslövs kommun:
1.Tar beslut om nollvision av utbrända/utmattade barn i skolan, oavsett om det finns fastställd diagnos eller ej.
2.För att uppnå detta upprättas ett lyhört och kontinuerligt samarbete med vårdnadshavare till barn med NPF-diagnos/er.
3.Att kommunen och skolorna i högre grad tar hjälp av och beaktar den kunskap som finns i andra kunniga instanser såsom exempelvis elevhälsoteam, barn- och ungdomshabilitering, barn- och ungdomspsykiatri, specialpedagogiska myndigheten, m.fl. för kunskapsinhämtning och implementering i verksamheterna av de arbetsmetoder och anpassningar som krävs för varje enskild individ. Detta skall ske med en helhetssyn på individens behov, lyhördhet och ett långsiktigt likväl som ett akut tänk i anpassningsarbetet. Evidensbaserade metoder ska användas, med utgångspunkt från det enskilda barnets behov. Naturligtvis ska de insatser/det stöd som ges leva upp till de krav som ställs i Barnkonventionen och FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning
4.Att skolans rutiner ses över när det kommer till hög skolfrånvaro och att orosanmälan av föräldrar ersätts och/eller kompletteras med en egenanmälan för att skolan inte har kunnat bemöta eleven på rätt sätt och anpassa så att skollagen följs, vilket lett till sjukdom/utmattning/oförmåga att delta i undervisning hos eleven.
5.Att Eslövs kommun kan erbjuda ungdomar med NPF-diagnos/er möjlighet att studera på folkhögskola från det att ungdomen har fyllt 16 år.
Direktlänk till e-förslaget
Skriv under e-förslag
Detta eFörslag går inte att skriva under längre eftersom slutdatumet har passerat.Kommentarer
